Verantwoording

Leerlijn

Er is voor gekozen om de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek te integreren in deze lessenserie. Er is gekozen voor kerndoelen die goed met de omgeving van de Gaasperplas te combineren zijn. Er is in dat licht ook voor gekozen om uit de TULE leerlijn bepaalde elementen over te nemen die dat ook waren, zoals drijven en zinken, het leren over constructies, het belang van een schoon millieu etc. 

Bij het ontwikkelen van de leerlijn is rekening gehouden met de Taxonomie van Bloom, zodat er een logische opbouw is in complexiteit. We  hebben het cumulatieve karakter van de taxonomie gehandhaafd en de lagere orde processen voor de onderbouw gebruikt en in de bovenbouw spreken we zowel de lagere orde en de hogere orde processen aan bij de leerlingen.

Bij het ontwikkelen van de leerlijn is ook gelet op het implementeren van de didactiek van Ontwerpend en Onderzoekend Leren. Hiervoor is het LOOL basisdocument geraadpleegd en is voor elke bouw gekeken of er ontwerpend of onderzoekend les gegeven kan worden en welke vaardigheden aangesproken worden in de ontworpen lessen.

Lessenserie

Bij veel lessen worden er veel filmpjes aangeboden om een breed beeld te geven van het onderwerp waar de les over gaat. Deze hoeven niet allemaal tijdens schooluren bekeken te worden. Leerlingen mogen ook thuis filmpjes kijken. Als leerkracht kunt u ook leerling de opdracht geven om alvast te kijken naar een leerlingpagina te kijken ter voorbereiding van de les.

Als er op school Ipads beschikbaar zijn, is dit ideaal voor lessen buiten het klaslokaal. Dan kunt u zelfs bij de Gaasperplas naar filmpjes kijken met de leerlingen.

Bij Les 1 voor groep ½ hebben we gekozen om de route van huis naar school te kiezen in plaats van de route van school naar de Gaasperplas. Het onderwerp/locatie van de serie is wel de Gaasperplas maar we twijfelden of alle kinderen wel de route naar de Gaasperplas in hun hoofd hebben zitten. De route van huis naar school leggen ze elke schooldag af dus die kunnen ze waarschijnlijk ook beter natekenen.

Bij Les 2 voor groep 1/2 is er gekozen om als onderwerp dag en nachtdieren te gebruiken om daarmee bij te dragen aan ontwikkeling van tijdsbesef en tijdsindeling bij kinderen.

Bij Les 2 voor groep 5/6 houden we rekening met de voorkeur van de leerlingen door ze de keuze te geven tussen het maken van een zeilboot of een windwagentje. Zo zijn ze hoe dan ook met het onderwerp bezig maar hebben ze toch nog een keuzemogelijkheid.

We sluiten de lessenserie in groep 7/8 met een les vlottenbouwen af omdat het ons leuk lijkt om met een spannende groepsactiviteit de serie af te sluiten. De leerdoelen uit de leerlijn zijn als het goed is tegen die tijd allemaal behaald dus is er ruimte over om in deze activiteit de samenwerking van de leerlingen en de kennis van materialen en constructies nog eens op de proef te stellen.

Differentiatie

Er is bij de differentiatie gekozen om op verschillende manieren te differentiëren, soms met pre-teaching, soms met differentiatie binnen een les op niveau. Ook is geprobeerd om in lessen met verschillende leervoorkeuren rekening te houden door middel van verschillende verwerkingen, het bieden van keuzes qua onderwerpen, groepsindelingen en werkvormen. 

Materiaal

Op de leerlingen pagina's zijn verschillende soorten materialen te vinden, van links naar artikelen of informatieve websites, tot afbeeldingen en video's over het onderwerp van de les. Ook zijn er links naar educatief en amuserend materiaal als kleurplaten en spelletjes.

Vanwege bepaalde restricties in het aanleggen van deze (gratis) website is het niet mogelijk om video's van andere bronnen dan YouTube te embedden. Hierdoor is het helaas niet mogelijk om video's van de NPO (SchoolTV) te embedden. In deze gevallen is gekozen om een printscreen met een hyperlink te combineren. 

Op de website is er voor gekozen om voor de leerlingenpagina het dropdown menu zo eenvoudig mogelijk te houden. De docentenpagina bestaat uit meer afzonderlijke pagina’s gesorteerd op verschillende categorieën (leerlijn, lessenserie, verantwoording en analyses) en de lessenserie is per bouw gesorteerd, maar de leerling pagina bevat alleen maar de lessenpagina’s en die zijn per bouw gesorteerd.