Groep 7/8
Les 1
Beginsituatie
De leerlingen weten waar de Gaasperplas is, zij zijn er ook al vaker geweest. De meeste weten waarschijnlijk niet de reden dat de Gaasperplas is gegraven.
Leerdoelen leerlingen
- Aan het einde van de les weten de leerlingen waarom en hoe de Gaasperplas is gegraven.
- Aan het einde van de les hebben de leerlingen informatie gezocht in boeken en op de website over de Gaasperplas.
- Aan het einde van de les weten de leerlingen hoe zij een argument voor of tegen moeten formuleren over het onderwerp ‘de Gaasperplas’.
Benodigdheden
- Kennis: geschiedenis over de Gaasperplas
- Boeken over de Gaasperplas.
Op de leerlingen pagina
Op de leerlingpagina staan verschillende links en video's over de aanleg van de Gaasperplas en over zandwinning.
Lesopzet
Start: Vraag aan de leerlingen wat zij weten van de Gaasperplas. Vertel de leerlingen de geschiedenis van de Gaasperplas, haak daarbij aan op wat de leerlingen al wist.
De opdracht is dat de leerlingen een standpunt innemen, voor of tegen de komst van de Gaasperplas. Ga met de klas ‘terug’ naar eind jaren ’60, de plas gaat gebouwd worden. Daarbij zijn er mensen voor en tegen. De klas wordt straks opgedeeld in groepjes die allemaal een folder gaan maken, voor of tegen de plas. Daarbij gebruiken zij bronnen, zoals de leerlingenpagina. Deze les gaan zij beginnen met informatie opzoeken en argumenten formuleren.
Bespreek hoe een argument wordt geformuleerd. Sommige leerlingen zullen dit al kunnen andere vinden dit nog lastig.
Kern: De leerlingen gaan aan het werk in groepjes van 3 à 4 leerlingen. Deze groepjes worden ingedeeld door de leerkracht. Verdeel de talenten van leerlingen onder de groepjes, zodat iedereen kan uitblinken binnen zijn of haar groepje. De ene leerling is creatief de ander houdt van lezen en weer ander heeft veel overtuigingskracht in zijn of haar argumenten, op die manier zal elke leerling een rol binnen het groepje krijgen. Zorg dat er evenveel groepen voor en tegen De leerlingen zoeken informatie op in verschillende bronnen. Loop veel rond om de groepen te helpen.
Afsluiting: De leerlingen zijn allemaal begonnen met informatie zoeken en ook argumenten formuleren. Het is nog het beginstadium en tijdens de volgende les gaan de leerlingen verder dan gaan zij ook beginnen met het ontwikkelen van de folder. De leerkracht geeft nu feedback aan de hele klas van wat hij of zij deze les heeft gezien en gehoord. Vertel waar het goed ging en geef tips.
Differentiatiemogelijkheden
Verlengde instructie: Geef de leerlingen die vast lopen met argumenten formuleren nog een extra instructie. Leerlingen die het wel begrijpen gaan zelfstandig verder. De verlengde instructie duurt ongeveer een kwartier. Bespreek de opbouw van een argument (‘Ik vind …, omdat…’, ‘Het zit zo…, want…’, enz.) en geef veel voorbeelden. Laat de leerlingen ook zelf voorbeelden bedenken. Hierbij kan de leerkracht stellingen aandragen waarop de leerlingen reageren, zoals ‘Op woensdagmiddag moeten de leerlingen ook naar school’, antwoord ‘Ja ik vind dat een goed idee, want dan leren we meer’ of ‘Nee dat is een slecht idee, want de woensdagmiddag is om te ontspannen, zodat we donderdag en vrijdag weer goed aan het werk kunnen’.
Indeling groepjes: Verdeel zelf de groepjes, zodat deze gevarieerd zijn. Zorg dat ieder groepje een leerling heeft die creatief is, een leerling die houdt van lezen, een leerling die presenteren leuk vind, enzovoort. Op die manier kan iedere leerling een nuttige bijdrage leveren aan deze lessen.
Les 2
Les 2
Beginsituatie
De leerlingen hebben al een les besteed aan het leren argumenteren en aan het verzamelen van informatie over het onderwerp.
Leerdoelen leerlingen
Het leerdoel is behaald als de leerlingen aan het einde van de les een overtuigend verhaal hebben geschreven vanuit het standpunt waar ze bij zijn ingedeeld.
Benodigdheden
Voor deze les is informatie nodig over het onderwerp die de kinderen kunnen gebruiken om hun betoog te schrijven. Ze kunnen zelf dingen opzoeken maar het is goed om ook een aantal bronnen aan te reiken in de vorm van boeken of handige artikelen of pagina’s op internet. Deze komen op de leerlingenpagina te staan en zijn in de klas beschikbaar voor alle leerlingen. Verder is materiaal (papier, scharen, lijm, stiften/potloden, computer/printer) nodig om de leerlingen een folder te laten maken mits ze daar aan toe komen.
Op de leerlingen pagina
Op de leerlingen pagina komen allerlei bronnen en hulpmiddelen te staan die de leerlingen kunnen gebruiken om hun betoog en eventueel hun folder te maken.
Lesopzet
Start: De leerlingen gaan verder in de groepjes die in de vorige les gemaakt zijn. Ze gaan bij elkaar zitten zodat ze weer goed kunnen samenwerken. Ze verzamelen alle materialen die ze in de vorige les hebben gebruikt.
Kern: Alle groepen werken verder aan het betoog. Als een groep hun verhaal klaar heeft kunnen ze de overgebleven tijd gebruiken om een folder/flyer te maken met hun standpunten die gebruikt zou kunnen worden om uit te delen of te verspreiden en zo mensen te overtuigen.
Slot: Tot slot worden alle betogen voorgelezen aan de klas en eventueel de folders gepresenteerd.
Differentiatiemogelijkheden
Tijdens de les/op tempo: de kinderen die al klaar zijn met hun betoog verwerken hun betoog tot een overtuigende flyer/folder.
Tijdens de les/leervoorkeuren: de kinderen kunnen binnen hun groepje zelf taken verdelen op basis van talenten en leervoorkeuren om zo productief mogelijk te zijn. Ook het kiezen van degenen die gaan presenteren hoort hierbij.
Na de les/op niveau: je kan na de les met leerlingen nog verder oefenen met argumenteren en het schrijven van een betoog.
Les 3
Beginsituatie
De leerlingen hebben een hoop lessen gevolgd over de Gaasperplas. Zij zijn er vaak geweest en weten een hoop over de natuur en de geschiedenis. Zij hebben in groep 5/6 kleine bootjes gemaakt, daarbij moesten zij een ontwerptekening maken.
Leerdoelen leerlingen
- Aan het einde van de les hebben de leerlingen een ontwerptekening gemaakt van hun vlot.
- Aan het einde van de les hebben de leerlingen een vlot gebouwd, met groepjes van 8 leerlingen.
- Aan het einde van de les hebben de leerlingen met hun vlot een rondje gevaren op de Gaasperplas.
Benodigdheden
- 4 tonnen per groepje
- Touw
- 8 houten palen per groepje
- Zeil
- Peddels
- (Watersportverenigingen hebben deze spullen misschien beschikbaar, zoals Zeilvereniging Gaasperplas)
Op de leerlingen pagina
- Link naar website met knopen
- Link naar scoutingsite met vloten bouwen.
- Filmpje: vier basisknopen
- Filmpje: de mastworp
- Filmpje: de kruisjorring
- Filmpje: vlotten bouwen
Lesopzet
Start: Vertel de leerlingen dat jullie gaan vlotten bouwen. Bedenk samen hoe dit zou kunnen. Maak groepjes van ongeveer 8 leerlingen. Bekijk samen met de klas een filmpje, zet ze daarna in hun groepjes aan het werk. Zij gaan filmpjes kijken en een ontwerp tekenen. Hier krijgen de groepjes 25 minuten voor. Als dit met de tijd lastig is, zorg dan dat de leerlingen voorafgaande aan deze les de filmpjes al hebben gezien. Dan hoeft het ontwerpen minder lang te duren. Deze les moet wel op een warme dag zijn.
Kern: Ga met zijn allen naar de Gaasperplas en daar zijn de materialen. Voor deze les is het waarschijnlijk fijn als er ouders mee gaan om ook te helpen. De leerlingen bouwen hun vlot. Daar krijgen zij ongeveer 30 minuten voor. Moedig de leerlingen aan en help hen waar dat nodig is.
Afsluiting: De wedstrijd begint. De leerlingen laten hun vlot in het water er ligt een boei verderop in het water. Het is de bedoeling dat de leerlingen om de boei heen peddelen en dan weer terug komen. Het groepje dat als eerst terug is wint. Plezier staat in deze les voorop, zodat de lessenserie goed wordt afgesloten.
Differentiatiemogelijkheden
Opdracht: Laat sommige groepen een vlot met drie tonnen bouwen. Dit is makkelijker qua bouwen maar moeilijk met in evenwicht blijven. Laat andere groepen een vlot met vier tonnen bouwen. Deze constructie is lastiger maar het is stabieler in het water.
Maak jouw eigen website met JouwWeb