Omgevingsanalyse: Nellestein

Sociale structuur in de wijk

De Van Houteschool staat in de wijk Nellestein in Amsterdam Zuidoost. Nellestein is een grote, ruime buurt die ruim 2800 inwoners telt. De inwoners in Nellestein hebben gemiddeld genomen een hoger besteedbaar inkomen dan omliggende wijken. Het inkomen ligt hier rond €33.600,- per jaar. In omliggende wijken ligt dit rond €31.100,- per jaar. Verder ontvangen 22 van de 1000 huishoudens een bijstandsuitkering.

Door de jaren heen is de wijk steeds meer multicultureel geworden. Het aantal autochtonen wonend in de wijk is in de afgelopen tien jaar gedaald, maar het aantal niet-westerse allochtonen is gestegen. Kijkend naar de verschillende soorten huishoudens in de wijk is er te zien dat een groot gedeelte van de inwoners alleenstaand en samenwonend zonder kinderen is. Het percentage kinderen is laag vergeleken met andere wijken in de omgeving. Dat wil niet zeggen dat er niet aan kinderen is gedacht. Nellestein is ruim opgezet en voorzien van veel groen en een aantal binnenplaatsen waar geen auto’s kunnen komen. Dit biedt dus genoeg ruimte voor speeltuinen, voetbalveldjes en andere recreatie. Niet alleen binnen de wijk is veel groen te vinden, want in de directe omgeving van de wijk is de Gaasperplas en het Gaasperpark te vinden.

Kijkend naar vraag en aanbod van voorzieningen valt op dat er geen winkels in de wijk aanwezig zijn. Bewoners moeten naar het dichtbijgelegen winkelcentrum Reigersbos. Er is vroeger wel één supermarkt in de wijk gevestigd geweest, maar deze is weggehaald. Er is wel een voldoende aanbod van scholen. Er zijn twee basisscholen te vinden: een school voor regulier onderwijs en een school voor speciaal onderwijs.

Historische structuren

De wijk Nellestein werd eind jaren 70 gebouwd tussen de A9 en de Gaasperplas. De eerste huizen zijn ruim 30 jaar geleden gebouwd. In die tijd werd er nog geen waarde gehecht aan milieubewust bouwen en energiezuinig wonen. In de afgelopen jaren zijn er, mede om deze rede, veel projecten gestart die zich bezig houden met het opknappen en renoveren van de huizen in de wijk.

Type buurt

Er is ontzettend veel groen in de gehele Bijlmer en ook in de buurt Nellestein is er ontzettend veel natuur. Als de buurt bekeken wordt vanuit de lucht op Google Maps is er vooral groen, in plaats van huizen. Het grootste deel van de buurt zijn de Gaasperplas en het Gaasperpark. De verkeerssituatie is zeer veilig, omdat het grootste gedeelte van de buurt autovrij is. Er zijn aan de noord kant van de wijk een paar parkeergarages voor de bewoners en bezoekers van Nellestein. Verder is alles te voet of per fiets bereikbaar.

Karakteristieke vorming

In de buurt Nellestein zijn er geen monumenten en geen musea. Er zijn wel drie andere karakteristieken, zoals de Gaasperplas, het Gaasperpark en autovrije zones. De Gaasperplas is aangelegd om zand te winnen, waar daarna woonwijken op gebied konden worden. In het Gaasperpark en bij de Gaasperplas kan er goed gerecreëerd worden in dit stukje natuur aan de rand van de stad. De autovrije zones en de grote parkeergarages aan de rand van de buurt zijn typisch volgens het oorspronkelijke plan van de Bijlmer. Namelijk wonen, verkeer en winkels gescheiden. Het is niet zo als in de meeste buurten met rijtjes huizen en voor ieder huis een parkeerplaats, maar de auto’s staan apart van de huizen. In het kopje hierboven staan daar al voordelen van beschreven. In de buurt hebben veel mensen verschillende geloven en levensovertuigingen, maar er zijn geen gebedshuizen van deze geloven in de buurt zelf.

Maak jouw eigen website met JouwWeb